• JEČAM SJ. BARUN

JEČAM SJ. BARUN

Šifra artikla: 006355
Jedinica mjere: Kom
Cijena dostupna na upit

Opis artikla


JEČAM SJ. BARUN

Svojstva:

Ozimi dvoredni ječam
Sorta s potencijalom rodnosti većim od 11 t/ha, visokog uroda zrna I. klase, namijenjen potrebama industrije slada, stočarstva te ljudske prehrane
Sorta niske (oko 80 cm), vrlo čvrste i elastične stabljike, izvrsne otpornosti na polijeganje
Klas mu je dvoredan, polu rastresit, erectum tipa lagano povijen u vrijeme formiranja zrna i pune zriobe s osjem koje se lagano odvaja od zrna
Zrno je vrlo krupno (masa 1 000 zrna od 46 do 48 grama), okruglasto, dobro formirano (hektolitarska masa zrna 68 – 72 kilograma) s fino naboranim pljevicama, dobrih osobina pivarske kakvoće i ujednačene krupnoće, s više od 90% zrna većeg od 2,5 mm)
Srednje rana sorta
Tolerantan je na rasprostranjene bolesti ječma, zimske nepogode i sušu
Sorta na EU katalogu sorti
Priznat u Republici Makedoniji, Federaciji BiH i Republici Kosovo


Odlikuje se čvrstom i elastičnom stabljikom, kratkih internodija, te sigurno je jedna od najotpornijih sorti na polijeganje. Navedene osobine sorte Barun omogućavaju ostvarivanje proizvodnog sklopa od 900 do 1100 klasova/m2 , a što se najlakše postiže sjetvom s 450 klijavih zrna/m2 , na dubinu 4-5 cm, u optimalnom roku sjetve od 1. do 20. listopada i uz pravilnu primjenu agrotehničkih mjera, posebno gnojidbe, prilagođene sorti i ovisne o plodnosti tla.

U uvjetima pravilno primijenjene agrotehnike za proizvodnju pivarskog ječma, slad mu je vrlo dobre razgrađenosti, povoljnog sadržaja bjelančevina i visokog sadržaja ekstrakta. Barun je u proizvodnji ostvarivao urode zrna, na boljim tlima i uz pravilno primijenjenu agrotehniku, i više od 8,5 t/ha, što potvrđuju višegodišnji rezultati makropokusa i proizvodnje.
 

Ostale informacije