• KVASAC UVAFERM CM 100G

KVASAC UVAFERM CM 100G

Šifra artikla: 000794
Jedinica mjere: Kom
Cijena dostupna na upit

Opis artikla

KVASAC UVAFERM CM 100G

Saccharomyces cerevisiae; selekcionirali su ga Sveučilište Davis i Lallemand, “Montrachet-Davis 522 Neu”

Karakteristike
Već desetljećima je širom svijeta upotreba Uvaferm CM-a za optimalno vrenje vinskih mošteva i tropova svih standarda kvalitete prokušana praksa.

Poslovična sigurnost vrenja i povoljno stvaranje popratnih spojeva vrenja učinile su vrstu kvasca Uvaferm CM modernim klasikom.

Kod bijelih vina, vina s Uvaferm CM pokazuju fine aromatske note i uravnoteženu “građu”neovisno o razini kvalitete berbe. Crna vina profitiraju kod svih postupaka vrenja radi posebnih svojstava kvasca CM i opisuju se kao vina punog okusa i tipična za sortu.

Za visokokvalitetne destilate vrenje čistog tona s Uvaferm CM je mjerodavan faktor za postizanje alkoholnih komponenata koji određuju kvalitetu.Primjena
Preporučeno doziranje (g/hl) uvjeti vrenja

teški povoljni

moštevi bijelog vina 20-35 15-20

trop crnog vina 20-35 20-30

rosé vina 20-25 15-20

trop za pečenje 30-50 15-20Kvasac se rehidrira u čistoj vodi u omjeru 1:10 pri 37-38 °C; 15 minuta pustiti se da bubri (da se rehidrira), nakon toga potrebno je spustiti temperaturu pripremljenom kvascu polako dodavajući mošt tako da razlika između mošta i pripremljenog kvasca nije veća od 10 °C. Dodati tako pripremljen kvasac u mošt.Svojstva Uvaferm CM-a
snažan početak vrenja, ravnomjerno završno vrenje
dobra tolerancija temperature
brzo započinjanje vrenja i ispod 13°C (doziranje >20g/hl)
dodatak kompleksne hrane, npr. Fermaid “E“, kod jako izbistrenih mošteva ili kod mošteva siromašnih dušikom je preporučen
dobar kapacitet vrenja; 16,8 g šećera/lit. daje 1 vol.% alk.
osrednje pjenjenje
ne stvara (H2S) sumoprovodik
tolerancija alkohola do 14%vol.
ne stvara se hlapiva kiselina
neznatno stvaranje SO2
neznatno stvaranje spojeva koje vežu SO2 (npr. acetaldehid, piruvati…)
neznatno stvaranje metanola kod voćnih tropova


Osobitost
Uvaferm CM je čuven po upotrebi širom svijeta zbog svojeg metabolizma vrenja koje je čistog tona i daje izvanredne senzoričke rezultate.

Već u moštu/tropu nalazi se kompleksna senzorička matrica, kojom se kod pripremanja vina kontroliranim vrenjem i izborom kvasca na odgovarajući način upravlja. Kod sorti bijelog i crnog vina te terpenoidne tvari oslobađaju se zamjetnog čistog tona pomoću vrenja s kvascem UVAFERM CM.

snažna faza početka vrenja
izvanredno čisti ton
primjerno pouzdan


Vitalnost vrenja CM-a, koja je specifična za tu vrstu, garantira dovoljno fosforiliranje produkata izmjene tvari – ketonske kiseline (CH3 CO COOH) i acetaldehida (CH2CHO) (mogu zbog svojeg naboja samo ograničeno difundirati iz kvaščeve stanice). U usporedbi s mnogim vrstama kvasaca kod UVAFERM CM ti međuprodukti procesa vrenja ostaju esterizacijom s fosfatom pojačano zarobljeni u kvaščevoj stanici i to je odluujuća prednost za proizvodnju zdravih vina.

Test: Rajnski Rizling vrenj kod 18°C, bez dodavanja hrane za kvasacUvaferm CM Kvasac A Kvasac B

acetaldehid mg/l 32 61 53

piruvat mg/l 17 52 50

ketoglutarat mg/l 14 48 44Kod mnogih nizova testova Uvaferm CM stvara u vinima najniže postotke vezivnih partnera sumporaste kiseline. S Uvaferm CM proizvode se vina koja su izrazito voćna.

Mirisni cjelokupni dojam crnih vina pozitivno se pojačava osobitim svojstvima Uvaferm CM-a.Enzimatsko stvaranje hexanola iz linolne-kiseline (C17H31COOH) spriječava se zagrijavanjem tropa (temperaturnim efektom). S Uvaferm CM-om može se za vrijeme vrenja kod svih postupaka s crnim vinom nastojati postići optimizacija viših alkohola koji određuju kvalitetu (npr. 3-Methylbutanol, 2-Methylbutanol, Iso-Butanol, Hexanol).UVAFERM KVALITETA

Uvaferm kvasci pakiraju se na visoko kvalitetan način uz primjenu zaštitnog plina nakon opsežnih testova kvalitete.Kod za dokumentaciju kvalitete utiskuje se u šav pakiranja.

Uvaferm kvasci imaju ISO-9002 standard kvalitete i odgovaraju Internacionalnom Kodeksu o sredstvima za obraduvina kao i propisu o vinima Europske unije.Čuvati na hladnom i suhom mjestu.Proizvod od DANSTAR Ferment AG., Alpenstraße 12 CH-6200 Zug l Fax: ++43-2734/4423 lhttp://www.uvaferm.com l e-mail: uvaferm_lallemand@netway.atProizvođač garantira kvalitetu svojih proizvoda. Za primjene u pojedinačnom slučaju ili posljedice,koje uslijede iz specifičnih prilika određene obrade, ne može biti preuzeta garancija. Uvaferm vinski kvasci selekcioniraju se iz prirode i proizvode se bez genetsko – tehničkih promjena.
 

Ostale informacije