• KWS-KARPATIS 25MK

KWS-KARPATIS 25MK

Šifra artikla: 031864
Jedinica mjere: Kom
Cijena dostupna na upit

Opis artikla

KARPATIS
Stroj za zrno u ranome segmentu
FAO 330
Izrazito visoki prinos zrna za ranu FAO 300
Stabilnost visokoga prinosa kroz niz godina
Odličan balans visokoga prinosa zrna i otpuštanja vlage

Gašenjem hibrida Solferino i vrlo popularnoga hibrida Krabas otvara se potreba za novim hibridom u ovome segmentu dozrijevanja. Karpatis je hibrid iz ranoga segmenta FAO grupe 300 koji će u narednoj sezoni biti raspoloživ i dostupan na tržištu Republike Hrvatske.


Ovaj hibrid neće biti zamjena za prije spomenuta dva hibrida jer ima drugačiji tip i izgled zrna, odnosno u tipu je klasičnoga zubana iz ranijega segmenta dozrijevanja. Ovaj hibrid krasi vrlo brzi početni porast i vrlo specifičan erektoidan položaj lista u početnim, ali i kasnijim fazama rasta I razvoja biljke.


Ono po čemu se ističe je vrlo snažan „staygreen“ efekt koji mu osigurava dugotrajnu fotosintetsku aktivnost, a koja zasigurno ima vrlo značajnu ulogu u nalijevanju zrna i u konačnici utječe na visoki prinos zrna.


Hibrid Karpatis je prošao tri godine testiranja u kojima je pokazao vrlo visok i izuzetno stabilan prinos, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i zemljama u okruženju, a koji je u značajnoj mjeri nadmašio prinose aktualnih hibrida u tome segmentu. U 2017. i 2018. bio je u fazi priznavanja u Republici Hrvatskoj te je u prosjeku u te dvije godine ostvario 37% veći prinos zrna od standarda u Republic i Hrvatskoj nakon čega je uvršten na sortnu listu.


Hibrid je isključivo namijenjen za proizvodnju zrna u srednjim i zapadnim područjima Republike Hrvatske i u druge svrhe se ne preporučuje. Krasi ga srednje veliki klip sa 16 do 18 redova zrna koji je srednje visoko položen na stabljici. Dosta dugo zadržava zelenu masu, no u završnoj fazi zriobe vrlo brzo otpušta vlagu iz zrna čime bismo ga mogli usporediti s hibridom Kapitolis koji ima slično ponašanje u navedenoj fazi.


Zbog svoga vrlo visokoga potencijala prinosa zrna hibrid je svrstan u PLUS4GRAIN skupinu hibrida koja jamči najviše prinose zrna u navedenome segmentu dozrijevanja.
 

Ostale informacije